Ekoprojekti: Kestositeet ja -pikkuhousunsuojat

Testailin aiemmin kestovanulappuja ja nyt sain testiin kestositeitä ja -pikkuhousunsuojia.

Olen joskus miettinyt, että ostaisin itselleni käyttöön kestositeitä ja -pikkuhousunsuojia, mutta en ole koskaan saanut asiaa aikaiseksi. Olen käyttänyt kuukuppia nyt kuutisen vuotta ja siitä en kyllä pois vaihda. Mutta kuukupin kaverina olen pitänyt kuitenkin tavallisia pikkuhousunsuojia koska pelkään ylivuotoja. Ylivuotoja minulle ei kyllä kupin kanssa ole sattunut kuuden vuoden aikana kuin kerran, kun unohdin kokonaan kupin olemassaolon ja että se pitäisi tyhjätä. Kuukupin kanssa kuukautisten unohtaminen on nimittäin ihan mahdollista. ❤

Mutta, näihin testaamini kestosuojiin. Voin sanoa, että rrrrrrrrrakastuin noihin pikkuhousunsuojiin! Minua on aina kertsipikkuhousunsuojissa ahistanut se, kun ne käytössä ruttaantuvat ja se liimapinta tarttuu paikkoihin mihin sen ei kuulu tarttua. Nämä Tirsokkaan pikkuhousunsuojat pysyivät testikäytössä koko päivän paikallaan suorana, eivät hiostaneet ja koko päivän oli puhdas ja raikas tunne. Pikkuhousunsuoja on pehmeä ja sileä ja siltä se myös tuntuu, kuin pehmeää pumpulia.

Testasin myös kestosidettä ja tavalliseen kertakäyttöiseen siteeseen verrattuna, kestoside tuntuu paljon mukavammalta, ei hiosta, eikä sitä liimapinnan väärin paikkoihin tarttumista voi tämänkään kanssa käydä, koska side kiinnitetään napakoilla neppareilla. Kestositeet jäävät myös ehdottomasti käyttöön, koska tarvitsen töihin ja käsilaukkuuni mukaan jonkun helpon suojan yllättäviä tilanteita varten, koska kiertoni ei ole kovin täsmällinen.

Kestosuojien pesu onnistuu helposti niin, että pikkuhousunsuojat heittää vaan pyykkikoriin ja pesee muun pyykin mukana, ihan niin kuin alushousutkin. Siteiden pesu taas kannattaa tehdä niin, että ennen pesua huuhtelee siteen kylmässä vedessä ja siteeseen voi hangata esim. hieman sappisaippuaa tai ainetta minkä valkaisuteho perustuu happivalkaisuun (esim. Vanish) ja siteen voi sitten heittää tavallisen pyykin sekaan. Molempien tuotteiden pesu kannattaa tehdä +60 °C:ssa ja muutamasti vuoteen voi tehdä keittopesun +90 – 95 °C:ssa. Voi kuulostaa äkkiseltään hankalalta, mutta ei se sitä ole. 🙂 Rumpukuivausta siteille ei PUL-kankaan takia suositella, mutta matalassa lämmössä siteet voi kuitenkin rumpukuivata muun pyykin mukana. Kestosuojat kannattaa pestä ennen käyttöönottoa ja niiden imuteho vaan paranee, mitä useampi  pesukerta on takana.

20170414_201903

Laskeskelin tuossa, että siteitä käyttävä keskivertonainen käyttää vuodessa kertakäyttösiteitä noin 325 kappaletta. Lisäksi pikkuhousunsuojia voi hyvinkin mennä noin tuhat kappaletta vuodessa, riippuen tietysti siitä, käyttääkö pikkuhousunsuojaa aina, vai vaan silloin tällöin. Rahaa kertakäyttösiteisiin ja -pikkuhoususuojiin tämä keskivertonainen saa kulumaan noin 150 € vuodessa (laskelmat perustuvat ihan täysin omiin kokemuksiini ajoilta, kun käytin pelkästään kertakäyttöisiä siteitä ja pikkuhousunsuojia, hinnat tarkistin Tokmannin verkkokaupasta.). Samalla rahalla saa ostettua itselleen kattavan valikoiman erilaisia kestosuojia joita voi käyttää useita vuosia, jopa kymmenen vuotta. Kertakäyttöside maatuu, kuten vauvojen kertakäyttövaippakin, satoja vuosia. Kestositeen käyttökaaren lopussa, sen voi kompostoida muun kompostijätteen mukana.

Kaatis

(Kuva: Pixabay.com)

Moni varmasti miettii, että kestokuukautissuojien käyttäminen on ällöä, haisevaa ja epähygieenistä. Rohkenen väittää toisin. Kuukuppi + kestopikkuhousunsuoja on tällä 25 vuoden kuukautissuojien käyttökokemuksella ihan ehdottomasti helpoin, puhtain, hajuttomin, hygieenisin ja huomaamattomin kuukautissuojakombo.

Pelastetaan maailma. Ekoillaan.

 

Kestositeet ja -pikkuhousunsuojat saatu blogin kautta.

www.tirsokas.com

 

3 Comments Lisää omasi

  1. Musta_Kissa sanoo:

    Olen käyttänyt kestositeiteitä nyt 10 vuotta, otseltäni löytyi tarvittavt imut (vanhoja pyyhkeitä käsipyyhkeet varsinkin siihen loistavia) pätlä pul kangasta ja olipa myös ihoa vasten tulevia kankaita (mm vanhoja kuosillisia tyynyliinoja) nepparit ostin uutena. Erittäin lahjattomana vein kaikki kamat tuttavalleni joka ompelee paljon ja näidenkin teko oli hälle simppeli homma.

    Nyt olisi aika taas saada uusia mutta tällä kertaa joudun itse alkaa surruuttamaan kunhan joskus löytyisi aikaa. 🙂

    Liked by 1 henkilö

  2. Tuuti sanoo:

    Kuinka usein peset siteitä yksien kuukautisten aikana ja missä säilytät käytetyt siteet? Meillä ei tule pyykättyä kovin usein, joten tämä on itselleni ihan olennainen kysymys.

    Miten tiensä päähän tulleet kestot voi laittaa kompostoituviin jätteisiin, jos niissä on muovinen kosteussulkukangas? Tavallisestihan PUL on polyesteriä, ja tietysti nepparit ovat muoviset.

    Tykkää

    1. Heippa. En ollut saanut ilmoitusta viestistäsi 😕 Tällä hetkellä kestositeiden käyttöni on vähäistä kuukupin käytön takia. Mutta käytön jälkeen side pitää huuhdella huolellisesti kylmällä vedellä ja jättää kuivumaan. Jos siteitä vaan riittää, niin lopuksi kaikki voi pestä kerralla. PUL kangas ja nepparit irroitetaan ennen kompostointia, vähän turhan epäselvästi asia kerrottu blogissa, kiitos huomiosta!

      Tykkää

Jätä kommentti